Bach’s Orgelbüchlein in de Oostkerk

Ongeveer 300 jaar geleden stelde Johann Sebastian Bach zijn Orgelbüchlein samen, een klein boekje met koraalvoorspelen voor orgel. André Poortvliet, organist van de Oostkerk, voert dit werk uit tijdens vier concerten. Op dinsdag 21 november vindt het laatste concert plaats in de Oostkerk.

Het Orgelbüchlein is een beroemde verzameling van 45 koralen die Bach als dertiger componeerde. Opvallend is de compacte vorm en rijke muzikale taal. Theoloog en musicus Albert Schweitzer noemde in zijn Bach-biografie het Orgelbüchlein “Het woordenboek van Bach’s muzikale taal”. Bach weet in deze koralen steeds heel treffend de tekst uit te beelden. Tijdens dit concert hoort u de koralen voor de periode na Pinksteren tot aan het einde van het kerkelijk jaar. Zo klinkt onder andere het bekende koraal “Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ” (BWV 639). Na iedere orgelbewerking wordt het koraal gezongen door een vocaal ensemble onder leiding van Aleida Post. Naast de koraalvoorspelen staan diverse andere werken van Bach op het programma, zoals een Toccata, een orgelbewerking van een sonate voor vioolsolo, de Canzona in d (BWV 588) en de Fantasia en Fuga in c (BWV 562).

De deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend. Het concert begint om 20.00 uur en duurt circa één uur. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden ten bate van de Oostkerk.

Scroll naar boven